Author: Mine
•7.3.09

Menopoz Sonrası Dönemde Kullanılan Çeşitli Vitaminlerin, Kanserden koruyucu etkisi Olmadığı Anlaşıldı

ABD de yapılan kapsamlı bir çalışma sonucunda menopoz sonrası dönemde kadınların çeşitli vitaminleri kullanmalarının, kanserden koruyucu etkisi olmadığı, bunun yanı sıra kalp ve damar hastalıklarına faydası olmadığı ve yaşam süresine etkisinin olmadığı saptandı.

Çalışma 50-70 yaşları arasındaki 161 bin kadın üzerinde yapıldı. Grubun yarısını oluşturan, çeşitli vitaminler kullanan kadınlar 15 yıl süre boyunca izlendiler; sonuçta kontrol grubu ile kıyaslandığında meme, bağırsak, rahim, böbrek, safra kesesi , mide, yumurtalık, akciğer kanserleri gelişmesinde hiçbir önleyici etkisinin olmadığı anlaşıldı.

Sonuç olarak bu yaş grubuna giren kadınlarda sağlıklı beslenmenin yeterli olduğu ve herhangi bir vitamin ve/ veya mineral takviyesine gerek olmadığı anlaşıldı.

Amerikan Sağlık Bakanlığının son yayınladığı istatistiklere göre ABD vatandaşlarının yaklaşık yarısının vitamin gibi takviye ürünlerine yılda 20 Milyar Dolar’dan fazla para harcadıkları ve bu harcamaların her yıl daha da arttığı anlaşıldı. Bu harcamaların hiçbir faydasının olmadığını(İlacı satan şirketler dışında “Vakfın notu”) bildiren yetkililer kadınların erkeklere göre daha fazla takviye ürünleri kullandıklarını açıkladılar.

Erkekler üzerinde başlatılan benzer çalışmanın 2012 yılında sonuçlanması bekleniyor.


Dr Can Gürbüz


Bu çalışma Archives of Internal medicine dergisinde yayınlandı.
Arch Intern Med. 2009;169(3):294-304
|
This entry was posted on 7.3.09 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.