Author: Mine
•6.3.09

Yoğun yapılan Egzersiz ve Ağır Ev İşleri Meme Kanseri Riskini Azaltıyor

ABD de 32.000 kadın üzerinde yapılan bir çalışmada normal kiloda bulunan kadınlarda yoğun şekilde yapılan egzersizler ile meme kanseri riskini % 30 oranında azaltmak mümkün oluyor.
Ağır ev işleri yapmak yoğun egzersiz sınıfına giriyor. Örneğin yerleri silme, pencere silme, bahçe işleri yapma, odun kırma gibi işler bu gruba giriyor. Bunun yanı sıra iddialı koşu, yoğun aerobik, dağ bisikletine binme, iddialı hızlı dans etme gibi etkinlikler de bu grubu giriyor.

Bu etki sadece normal kiloda olan kadınlarda görülüyor. Kilolu kadınlarda bu etki görülmüyor.

Yapılan bu çalışmada, hafif egzersiz sınıfına giren elektrik süpürgesi ile süpürme, makinede çamaşır yıkama, resim yapma, çiçek toplama gibi ev işlerinin meme kanseri riskini azaltan etkisi görülmediği saptandı. Yürüyüş, hafif ve yavaş yapılan koşu gibi etkinlikler de meme kanseri riskini azaltmıyor.

Ağır egzersiz ve ev işlerinin meme kanseri riskini azaltma mekanizması olarak bağışıklık sistemini güçlendirmesi gösterilmektedir.

Dr Can Gürbüz
Bu bulgular Breast Cancer Research dergisinde yayınlanmıştır.
Prospective study of physical activity and risk of postmenopausal breast cancerLeitzmann MF, Moore SC, Peters TM, Lacey JV, Schatzkin A, Schairer C, Brinton LA, Albanes DBreast Cancer Research 2008, 10:R92 (31 October 2008)[Abstract] [Full text] [PDF] [PubMed] [Related articles]
|
This entry was posted on 6.3.09 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.