Author: Mine
•2.3.08


Yok yok hepatit filan değilim… Sadece sizlerle paylaşmak istediğim bir sitenin adı böyle olunca, ben de onu başlık yapıverdim.
Geçen gün, hastanede intaniye (enfeksiyon hastalıkları) polikliniğine gitmiştim. Bir bey geldi hepatit B aşısı yaptırmış ama antikor oluşmamış. Doktor arkadaşımda, bunun sebebini öğrenmek için hastayı sorgulamaya başladı. Meğer, bizim hasta sadece tek doz aşı yaptırmış ve bu yüzden antikor oluşmamış.
Artık bebekler için hepatit B aşısı rutine girdiğinden, 3 doz her halükarda yapılıyor. Erişkinlerde ise ne yapmalıyız? Öncelikle HBs Antijenine ve Anti HBs antikoruna baktırıp, eğer ikisi de negatif ise 3 doz olarak yani ilk yaptırdığımız tarihi 0 (sıfır) olarak kabul edersek, 1. ve 6. aylarda 2. ve 3. aşılarımızı yaptırıp 3 doza tamamlamalıyız.
HBs Antijeni, hastalık etmenini taşıdığımızı; Anti HBs Antikoru ise hastalığı geçirdiğimizi veya aşılandığımızı gösterir.
Hepatitin tek etkeni virüsler değildir. Viruslerden de tek etken, Hepatit B virüs değildir. Ancak aşılama ile korunulabilecek olması nedeniyle önemli. Hepatit A aşısı da var ama Hepatit A enfeksiyonu, her ne kadar gürültülü seyredebilse de kronikleşmez.
Neden hepatit B üzerinde duruyorum derseniz, birkaç istatistikle bunu açıklayayım:
* HBV, akut/kronik hepatit,siroz ve hepatoselluler karsinomun en önemli etkenlerinden birisidir.
* Dünyada HBV ile karşılaşmış insan sayısı 2 milyardır.
* Dünya nüfusunun yaklaşık %5’i taşıyıcı olduğu,
* Tüm dünyada 400 milyonu aşkın sayıda kişinin HBV ile kronik infekte olduğu,
* Her sene global olarak izlenen 530.000 hepatoselluler karsinom olgusunun 316.000’inin HBV ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Her yıl dünyada 1.000.000 yaklaşan sayıda kişi,HBV ile ilgili komplikasyonlardan kaybedilmektedir.Afrika,Asya ve Pasifik kıyılarında HBV’na bağlı hastalıklar, en önemli üç önemli ölüm nedeninden biridir.
* DSÖ tarafından HBV sigaradan sonra ikinci önemli kanserojen olarak kabul edilmektedir.
* Etkili bir aşısı olan HBV enfeksiyonları tüm dünyada ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak önemini sürdürmektedir.
(Kaynak: Viral Hepatit 2007 (Viral Hepatitle Savaşım Derneği)

Diğer enfeksiyöz hepatit etkenleri hakkında ayrıntılı bilgi için http://www.hepatitmiyim.com/ u ziyaret edebilirsiniz.

(Yukardaki fotograf, Hepatit B virüslerin mikroskobik görüntüsü)
|
This entry was posted on 2.3.08 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 yorum:

On 4 Mart 2008 08:46 , etki alanı dedi ki...

Mine'ciğim,
Ne çok hasta varmış..galiba hiç önemsemiyoruz bu hastalığı..
Pekii..
Aşının koruma süresi ne kadardır?
Ben6 yıl önce vurulmuştum...Son tahlilde hala korumada görünüyor..Olabilir mi?
TüTü

 
On 4 Mart 2008 23:58 , Mine dedi ki...

Sevgili TüTü,
3 doz aşılama yapmak yeterli. Bağışıklık durumu için, tekrar tekrar antikora baktırmaya gerek yok. Sağlıklı günler dilerim.