Author: Mine
•10.3.08

Arabamı 26 Mayıs 2004'de aldığımda ilk işim depoyu doldurmak olmuştu. Bugün eve dönerken yakıt göstergesi kırmızıyı gösterince 20-25 km kadar gidip bir istasyona girdim ve neredeyse ilk aldığım yakıtın iki katı para ödedim. Enflasyon tek haneli ise bu nasıl oluyor? Biri bana anlatsın.

(Karikatür internetten)

|
This entry was posted on 10.3.08 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 yorum:

On 12 Mart 2008 15:51 , Adsız dedi ki...

Sevgili Mine,

enflasyon+milli gelir=istatistik
anlamda düşünülmelidir.

istatistik de analitik dusuncenin uygulandigi alanlardan biri olarak gorunse de konunun ayrintilarina girince isin aslinin oyle olmadigi anlasilir. Bunu soyle bir ornekle aciklayabiliriz. A ulkesinde ust gelir gurubuna giren %10'luk kesimin yillik ortalama geliri 50 bin dolar olsun. Aynı deger B ulkesinde 40 bin dolar ise A ulkesinde insanlarin daha zengin oldugunu soyleyebilirsiniz.

A ulkesinde ust gelir gurubu disinda kalanlardan % 80'ninin 3 bin, 10'unun da 500 dolarlik ortalama gelirlerine karsilik B ulkesinde % 80'ninin 20 bin, 10'unun 5 bin dolarlik ortalama geliri olabilecegini gozardi ederek. Olsun siz yeter ki A'yi daha zengin gostermek isteyin.

Diger yandan, A ulkesinde elmanin kilosu 1 dolar, sıradan bir gomlegin fiyati 40 dolar, bir paket sigaranin fiyati 2 dolar olmasina karsilik ayni mallarin B ulkesindeki fiyatlarinin sirasiyla 2 dolar, 60 dolar ve 6 dolar olduguna bakarak sunu rahatlikla soyleyebilirsiniz. "B ulkesinde 1 tane elma fiyatina A ulkesinde 1 kg elma alinabiliyor, 2 gomlek yerine 3 gomlek, 1 paket sigara yerine 2 paket sigara... Demek ki A ulkesi cok ucuz... Hele bir de listeye soba borusu, davul tozu, minare golgesi, seytan tirnagi gibi maddeleri eklesem siz gorursunuz ucuzlugu..."

A ulkesinde benzin 2 dolar, 100 metre karelik sıradan bir ev 100 bin dolar, kucuk - aile tipi bir binek oto 20 bin dolar, sütün litresi 2 dolar, bir haftalık hersey dahil yaz tatili adam basi 1000 dolarken B ulkesinde benzin 1.8 dolar, 100 metre karelik sıradan bir ev 70 bin dolar, kucuk aile tip bir binek oto 12 bin dolar, sütün litresi 1 dolar, bir haftalık hersey dahil yaz tatil (hem de A ulkesinde) adam basi 500 dolar olmus ne gam... Yeter ki siz istatistigi kullanarak A ulkesini ucuz gostermek isteyin.

Birden aklima ilk istatistik dersinde hocanin "istatistik ayni olguyu hem iyi hem de kotu gosterebilme sanatidir, o nedenle istatistikle oyun oynamak cok zevklidir" dedigi aklima geldi. Ondan hareketle yukaridaki oyunlar bir sonuc vermeseydi, bir seylerdeki yillik artis oranlarini, o da yetmezse o artis oranlarinin ulusal gelirle kisi basi tuketim harcamalari endeksinin dalgalanma degisim yuzdesi korelasyonuna...

Selam ve sevgiler,
Arzu

 
On 13 Mart 2008 22:11 , Mine dedi ki...

Teşekkürler Arzu'cuğum:)
Senin hocanın "istatistik ayni olguyu hem iyi hem de kotu gosterebilme sanatidir, o nedenle istatistikle oyun oynamak cok zevklidir" sözü herşeyi özetlemiş oluyor değil mi?
Sevgiler