Author: Mine
•26.10.07

Almanya'da düzenlenen bir yarışmada, Türkçedeki "Yakamoz" kelimesi, dünyanın en güzel sözcüğü seçildi. Berlin'de faaliyet gösteren Dış İlişkiler Enstitüsü tarafından düzenlenen ve 60 ülkeden yaklaşık 2 bin 500 kelimenin değerlendirildiği yarışmada, Türkçe "Yakamoz" sözcüğü, 3 kişilik jüri tarafından dünyanın en güzel sözcüğü olarak belirlendi.
Enstitü tarafından yapılan açıklamada, jürinin yakamoz sözcüğünü, "kelimenin orijinalliğini, anlamını ve kültürel önemini göz önünde bulundurarak" birinciliğe layık gördüğü bildirildi. Türk Dil Kurumu'na göre yakamoz sözcüğü, "Denizde balıkların veya küreklerin kımıldanışıyla oluşan parıltı" ve "Biyolojik ışık üretme özelliğine sahip, akıntı ve rüzgârlarla sürüklenen ve bir şeye dokunduğunda ışık veren deniz hayvanı" anlamına geliyor. Yarışmada ikinciliği, Çincede "horlamak" anlamına gelen "Hu lu" kelimesi kazanırken, üçüncülüğü de Afrika'da kullanılan Luganda dilinde "düzensiz" anlamına gelen "Volongoto" sözcüğü elde etti.




Bu haber, bugünkü Milliyet 'teydi

This entry was posted on 26.10.07 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

4 yorum:

On 29 Ekim 2007 14:53 , ♥ KNITTING ART dedi ki...

CUMHURİYET BAYRAMI
Bayramımız kutlu olsun.
Emeklerinize ve bilgilere teşekkürler ve sevgiler-Mine

 
On 29 Ekim 2007 22:24 , Mine dedi ki...

Knitting Art,
Hoşgeldin:)
Yorumun için teşekkür ederim.
Hepimizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun.

 
On 29 Ekim 2007 23:59 , Alp ve Ege'nin Annesi dedi ki...

Yakomozu ayin deniz uzerindeki isigi diye biliyordum sadece...Ne kadar guzel, hem ifade ettigi ayrintilarla, hem de melodik bir kelime olusuyla, yalniz 2. ve 3. dekilerin kriterlerini anlayamadim...Kuzey yerlilerinde karla, kisla ilgili kelime hazineleri cok zenginmis. hani bizim sadece tipiyi, kari yerde gökte belirli isilardaki halleriyle adlandirdiklari, ne kadar ilginc degil mi? 2.3. de onlardan birilerine verilseydi bari...

 
On 11 Kasım 2007 23:07 , Mine dedi ki...

Alp ve Ege'nin Annesi,
Yaşanılan yöreye, iklim ve kültür gibi etmenlere bağlı olarak, kelime hazineleri ne kadar farklılaşığ zenginleşiyor değil mi?

Bence de 'horlamak' veya 'düzensiz' anlamına gelen kelimeler yerine daha anlamlı ve de kulağa hoş gelen kelimeler seçilebilirdi