Author: Mine
•26.3.07

Türkiye’nin resmi aday olmasına rağmen kutlamalarına çağrılmadığı 50’inci AB yaşgününde Avrupa’nın önde gelen yazarları eleştirel bir metin yayınladı. The Independent gazetesinde yayınlanan mektup AB’yi 50’inci yılında Darfur’a duyarlı olmaya çağırdı.


“27 AB ülkesinin liderlerine, birkaç kilometre güneyimizdeki bir kıtada en savunmasız, zayıf ve mahrum insanlar Sudan’da katledilirken biz Avrupalılar bu kutlamaya nasıl cesaret ediyoruz? Vahşetten daha fazla vahşeti önlemek için kurulan AB’nin Darfur’daki katliamları önlemek için söyleyecek bir sözü, uygulayacağı bir prensibi, yapacak bir şeyi yok mu? Srebrenitza’daki ödleklik tekrar mı edilecek? Eğer öyleyse, biz neyi kutluyoruz?

Politik katılımlarımızın zayıflığını mı?

Siyasi sınıflarımızın gereksiz tefekkürlerini mi?

Bürokrasilerimizin iktidarsız hiçliklerini mi?

Auschwitz’e izin veren ve Bosna’da başarısız olan Avrupa Darfur’daki katliama tahammül etmemelidir. Avrupa siyasi sınıf ağlarından, birinci dünya ülkelerinin ekonomi kulübü olmaktan, ve bürokratik şişkinliklerden daha öte bir şeydir. Avrupa insanın değerine ve onuruna önem veren ve yaşatan bir kültürdür. Bu ortak kültürün adına 27 AB başkanını Sudan rejimine karşı tedbir almaya çağırıyoruz.

Onları kıyılarımızı, sağlık sistemlerimizi, ve mallarımızı kullanmaktan men edin. Bankalarımızdaki mal varlıklarını dondurun ve diğer duyarlı ülkeleri harekete geçirin.

Afrika’da bir medeniyet yok olurken biz bir kere daha seyirci kalmayalım, Avrupa medeniyetini aldatacak şekilde davranmayalım. Bu çağrı bize bir hediye ve kanıt olsun. Her şey düzeldiğinde hep birlikte onurluca kutlayalım.”

İMZA...

Umberto Eco
Dario Fo
Günter Grass
Jürgen Habermas
Václav Havel
Seamus Heaney
Bernard Henri-Levy
Harold Pinter
Franca Rame
Tom Stoppard


Kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/news/403717.asp
This entry was posted on 26.3.07 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.